​​ Tel.: +36-76/320-645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  office@biocont.hu

Dum a zahrada
Profesni pestitele

Kategorie

  ▸ Interesting articles

Makói Szakmai Est sorozat: "Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben"

A Makói Szakmai Est sorozaton Vizi Bernadett növényvédelmi szaktanácsadónk „Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben” című előadásával szerepelt előadóként. A Maros Farmer Kft. által szervezett rendezvényen többek között olyan kihívásokra hívta fel a figyelmet, mint a szélsőséges időjárás, a károsítók fokozott jelenléte, vagy a folyamatosan változó növényvédelmi szabályozások, melyek mind-mind megnehezítik a kertész kollégák mindennapjait.

Termékeinnkel ezekre a szorult helyzetekre kívánunk biológiai megoldást nyújtani.

 

 

 

 


Egyre népszerűbb a Villányi Franc&Franc!

A Villányi borvidék összefogásának eredményeként kerül megrendezésre 2015 óta a két napos Nemzetközi Cabernet franc fórum és kóstolónap, melynek támogatásában a Biocont Magyarország Kft is nagy örömmel vesz részt.

A rendezvény célja, hogy jobban megismertesse a fajtát, a fajtával foglalkozó borvidékeket és borászokat a nagyvilággal. Az elmúlt évben, 2018-ban, neves borászok és szakértők bemutatásával a villányi Cabernet franc-ok mellett a résztvevők kóstolhattak kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is.

A rendezvény jó hangulatát tovább emelve a vendégek a magas színvonalú előadásokat hallhattak, valamint a premium és super premium minőségű borok kóstolása mellett, a térség gasztronómiai különlegességeit is élvezhették.

A második napon a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek az érdeklődők a legújabb és már piacon lévő, több mint 30 villányi és külföldi pincészet kiváló boraival.

A rendezvényt a rendkívül jó hangulat, a magas szakmai színvonal és különlegesség jellemezi.


2019. Április 27-28. KERT-EXPO Székesfehérváron!

2019-ben már a XII. KERT-EXPO Kertészeti és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt rendezik meg Székesfehérváron, a Bregyó Szabadidőközpont hangulatos területén, melyen idén a Biocont Magyarország Kft. is képviselteti magát.

A rendezvény rendkívül színes programokkal várja az érdeklődőket. Képviseltetik magukat a dísznövénytermesztők, kertépítők, kerti berendezéseket és bútorokat készítők, háztáji gazdák, őstermelők, sajtkészítők, borászok, kerti kisgép forgalmazók. Megtekinthető lesz a nagy népszerűségnek örvendő retro gépkiállítás, valamint régi földművelési eszközökkel is ismerkedhetnek az érdeklődők!

A gyermekeket is színes programok várják szalmaugrálóval, vidámparkkal, állatsimogatóval.

Az egész napos szakmai programot a színes vásári hangulat, sok-sok virág, a magyar népi kézművesség látványosságai gazdagítják.

A Biocont Magyarország Kft. standja szombaton és vasárnap is sok szeretettel várja az érdeklődőket. Természetes alapanyagokból származó termékeink környezetkímélők, innovatívak, szermaradék mentes termesztést tesznek lehetővé. Biztonságos megoldást nyújtanak biológiai- és konvencionális technológiákban egyaránt. Célunk, hogy tevékenységünk által aktívan és hatékonyan szolgáljuk mind a természet, mind pedig az emberi egészség védelmét. Találkozzunk a Húsvét utáni hétvégén!


A téma változik, a színvonal marad

Április 25, csütörtök, elérkeztünk a második képzési naphoz. A természet ébredezik, a teremből is kihelyezzük a képzés egy részét a szőlőbe: terület bejáráson vehettünk részt. A korai károsítók keresése, a talajszerkezet, talajállapot vizsgálat a teremben nem kivitelezhető hitelesen, ezért az egyik kísérleti helyszínen hallgattuk az előadóinkat, illetve vallattuk nagyító és mikroszkóp alatt a szőlőleveleket.

A megnyitó és a reggeli operatív feladatok után Dr Hári Katalin, a Szent István Egyetem Budai Campus rovartani tanszékének előadója, kutató mérnöke a szőlőt károsító korai kártevők jelentőségét, a monitorozási módszereket mutatta be, illetve a korai védekezési módokról beszélt.

Az előadás után következett a gyakorlat, a helyszínbejárás. A szőlőskertben két állomáson, két helyszínen folyt a következő, egy órás időszak, félidőben cserélve. Az egyik állomáson Jakab Mariann és Ruszák Csenge, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadói vezetésével a résztvevők a korai szőlőkárosítók jelenlétét mérték fel. A tarka szőlőmolyok rajzását feromoncsapdával, a fitofág atkákat nagyítóval és mikroszkóppal vizsgáltuk. A feromoncsapdák fogási eredményei még az előadókat is meglepték, rendkívül nagyszámú molyt fogtak kevesebb, mint egy nap alatt. Természetesen a károsítók kapcsán szó esett a védekezés az ökológiai gazdálkodásban használható védekezési lehetőségekről is. A másik állomáson Stepan Hluchy, a Biocont Laboratory (Csehország) ügyvezető igazgatója, és Vizi Bernadett, a Biocont Magyarország szaktanácsadójának tolmácsolásában tájékoztatta a termelőket a talajszerkezet leromlásának veszélyeiről, illetve a talajtakarás fontosságáról.

A délutáni órákban Stepan Hluchy bemutatta a talajszerkezetet befolyásoló mikrobiológiai szervezetek és a különböző gyökérprofillal rendelkező takaró növényfajok tudatos használatából eredő pozitív hatásokat a sorköztakarás témaköréhez kapcsolódóan, amelyeket a szőlősgazdák a talajszerkezetmegőrzés és az aszály elleni védelem eszközeként tudnak majd hasznosítani. Egy kis szünet után kitekintést hallhattunk a csehországi ökológiai szőlőtermesztés kialakulásának körülményeiről.

A második nap utolsó előadója Mészárosné Pólya Dia, növényvédelmi szakirányító bemutatta, hogy a Villányi borvidék ökológiai termesztésbe vont területén milyen növényvédelmi eszközökkel, milyen technológiai elemekkel érik el, hogy a nagy területen gazdálkodó, ismert birtokok, miként védik meg a termésüket egy könnyebb, illetve nehezebb évjárat esetén.

A nap végére érve éreztük, – szervezők és résztvevők egyaránt – hogy az első alkalom méltó folytatása volt az áprilisi. Új élményekkel, hasznos tapasztalatokkal folytathatjuk az idei év teendőit.


Egy kis borvidék nagy döntése

A 2018-as évben Hazánk egyik legkisebb borvidékének -a Somlói Borvidéknek- a termelői több, mint 70%-os szavazati hányaddal elfogadták, hogy a Borvidék ökológiai növényvédelmi rendszerben fogja a szőlőtermesztést folytatni. A Borvidék méretéből és tagoltságából adódóan ma sem a mennyiségi szőlőtermesztésre alkalmas borvidék, ezért a három területi egységből álló borvidék sikeres lehet a termés mennyiség csökkenés nélkül, egészségesebb alapanyagot előállító termelési módra való átállásban.

A Hegyközség termelői 2018. november 21.-én megszavazták, hogy egy négyéves képzés során a termelők elsajátíthatják az ökológiai termesztés elméleti és gyakorlati fortélyait. A képzés befejeztével a hegyközségi rendtartás részeként életbe lép a mindenkire érvényes ökológiai növényvédelem alkalmazása és a minősítő szervezetekkel történő tanúsítási, átállási időszak megkezdése. Mint általában, a Somlói borvidéken is vannak már követendő példák, néhány termelő már évek óta a fent említett módon műveli a szőlőskertjét, kis és nagy üzemméretben is. A nagyüzemi példa a Kreinbacher birtok, aki már 2008-tól a területeit ökológiai módszerekkel műveli, míg a kisebb birtokok közül a Somlói Apátsági birtok már tanúsítvánnyal rendelkező kis birtok, többen pedig már a termesztést ökológiai módon folytatják, már csak a tanúsítványt kell megszerezzék.

Az átállást segítő képzés szervezésére a Hegyközség a Biocont Magyarország Kft.-t, és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet kérte fel. Az operatív feladatokat a Biocont Magyarország Kft magára vállalta: a képzési tematika felépítése, az előadók felkérése, a képzés során beállított demonstrációs kísérletek megszervezése és kivitelezése, az előadások moderálása tartozik a Cégünk vállalt feladatai közé. A Hegyközség biztosítja a képzés során az előadások helyszínét, az előadók tiszteletdíját, utazási költségeit, illetve a kommunikációs infrastruktúrát a Hegyközségi tagok felé.

A négyéves képzés során a termelők felkészülését segítendő mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokat szervezünk, melyekről minden esetben felvétel készül, amit a résztvevő érdeklődők részére utólag elérhetővé teszünk. A szervezést érdekesebbé teszi, hogy ilyen képzést Hazánkban még nem szerveztek, így hasonló programból nem tudtunk már bevált elemeket átemelni. Ezért a program első évét véglegesítettük, amelynek a tapasztalatai alapján kívánjuk a további évek programját öszeállítani.

A megfelelő, komplex tudás és az ökológiai termesztéshez szükséges szemlélet kialakítása érdekében a meghívott előadók között találhatunk egyetemi előadókat, kormányhivatali szakembereket, tanúsító szervezetek képviselőit, az ökológiai növényvédelemben jártas termelőket, növényvédelmi szakirányítókat, illetve külföldi szakembereket is a környező országok elért eredményeit is bemutatva. Az idei évben összesen hat előadási napra terveztük a képzést, három alkalommal területbejárással egybekötve, két tanulmányúttal amelyek a Badacsonyi borvidék és a Villányi borvidék ökológiai termesztését hivatottak bemutatni. Az idei évben már két oktatási napot megtartottunk, több mint 40 fős részvétel mellett.

. Az alábbi linkeken a két képzési nap összefoglalóit olvashatják:

http://biocont.hu/cms/vigyazz-kesz-rajt

http://biocont.hu/cms/a-tema-valtozik-a-szinvonal-marad


A Biocont Csoport közös évzárója, 2019

A Biocont csoport négy éve döntött úgy, hogy a négy európai (cseh, lengyel, szlovák, magyar) tagvállalata dolgozói minden év végén egy közös évzáró rendezvényt tartanak. 2019-ben november 21 és 22. között a szlovákiai Zuberecben gyűltünk össze. Jó volt látni, hogy évről-évre egyre többen vagyunk, a Biocont Csoport folyamatosan fejlődik, mind árbevételében, mind piaci súlyában, amit hűen tükröz a csapat létszámának alakulása. A tagvállalatok közötti együttműködés is egyre szervezetteb és erősebb, egymást támogatva tudunk folyamatosan hasznos újdonságokkal szolgálni a termelőknek.

A két nap alatt cseh, lengyel és szlovák kollégáinkkal megosztottuk a 2019-ben szerzett új tapasztalatainkat, kísérleti eredményeinket és a piaci információinkat. Szó esett az olyan előremutató termelői kezdeményezésekről, mint a somlói borvidék ökológiai átállása, vagy a lengyel almatermelők Amelia projektje, amelynek eredményeképpen magasabb minőségű almát tudnak a boltok polcaira szállítani.

Megtárgyaltuk a biológiai növényvédelem világpiaci tendenciáit, amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a biológiai megoldások piaca dinamikusabban nő a hagyományos készítménekénél. Ma már szinte az összes vezető kémiai növényvédő szer gyártó is fejleszt és forgalmaz biológiai készítményeket a vezető piacain.

Áttekintettük az érdekes nemzetközi újdonságokat, mint a Bee Vectoring, a lebomló feromon diszpenzerek, a gabonafuzárium elleni biológiai készítmények. Szintén örvendetes, hogy több olyan megoldással találkoztunk, amelyekkel az ökológiai és a hagyományos termesztők is hatékonyságvesztés nélkül válthatják ki a rézkészítményeket.

Áttekintettük az országainkban felmerült új növényvédelmi problémákat és az azokra adható válaszokat, valamint a termékfejlesztési programunkat, kísérleteket. Örömmel állapítottuk meg, hogy a közeljövőben újabb innovatív megoldásokat adhatunk a termelők kezébe. Immáron nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem szántóföldön is olyan termékeket és technológiákat tudunk piacra hozni, amelyek versenyképes alternatívái a hagyományos, kémiai növényvédelemnek.

A szakmai programok mellett jutott idő a közös lazításra, akár a saját szervezésű nemzetközi borkostoló során, akár a wellness részlegben vagy kint a Liptói Tátra erdeiben sétálva. Jó hangulatban tartottuk meg a szokásos „értékesítői verseny” eredményhirdetését is, ahol Tarcza Tamás kollégánk 2019-ben is a teljes cégcsoport második legeredményesebb szaktanácsadójának bizonyult. Ezúton is gratulálunk neki!


A határok sem állítanak meg! - VIII. Zlatibori Növényvédelmi Kongresszus

A kártevőket, kórokozókat nem állítja meg sem óceán, sem országhatár! Akkor mi miért maradnánk az országhatárokon belül? Éppen ezért indultunk neki a cégünk néhány szaktanácsadójával, új dolgokról informálódni, tudásunkat gyarapítani és részt venni a VIII. Növényvédelmi KonferenciánZlatiborban, Szerbiában. A rendezvényt november 25.-28.-áig tartottákmeg festői környezetben, a hegyek között.

A konferencia számos előadójával és kiállított poszterével napjaink aktuális problémáit, megoldásait és fejlesztéseit, kutatásait mutatta be nemzetközi szinten. Hiszen az előadók nem csak Szerbia különböző részeiről, hanem többek között Olaszországból, Oroszországból, Csehországból, Görögországból, Törökországból és Magyarországról is érkeztek.

Hazánkat az előadók soraiban képviselte: Dr.Imrei Zoltán, a díszbogarak terén elért csapdázási eredményeinek, Dr. Vétek Gábora Magyarországon újonnan megjelentidegenhonos kártevők ismertetésével, míg Dr. Hatvani Lóránt a kalapos gombáink gombás megbetegedésének változásait és Dr.Kredics László a termesztett gombafajok zöldpenészes betegségét okozó Trichoderma fajok analíziseit mutatta be. Dr. Fail József pedig a „Peszticid hatások és környezet” szekció üléseit felügyelte.

A több napos rendezvényen hallhattunk a foszfinok tárolási termésvédelmi szerepének áttekintéséről és a biopeszticidek rovarok és atkák elleni szabályozási szerepéről a modern növényvédelemben. Érdekes előadásokon vehettünk részt a monokultúrás és az organikus termesztés növényvédelmének összehasonlításáról; a smaragd kőris kéregrontó 2019-es európai elterjedéséről; a no tilalge és az őszi rozsos takarónövényzet hatásáról kukoricában illetve a drónos kijuttatás technológiai fejlesztéseiről.

A Drótférgek mikrobiális szabályozása takarónövényzetekben – ez a siker útja? című kísérletben a drótférgek ellen teszteltek gumó csávázást és a kultúrát megelőző zöld takarónövényzetben való védekezést iskontrollként egy engedélyezett inszekticiddel és tesztként Metarhizzumfajjal. Bár az eredmények további kísérleteket igényelnek, de a zöld takarónövényben való védekezés hatásosabbnak bizonyult. Ugyanakkor a hatékonyság a gumóba berágások tekintetében minden esetben nagyon változékony volt (Metarhizzum: 7-40 %, inszekticid: 8-17 %). Emellett a laboreredmények is kimutatták, hogy a Metarhizzumbrunnerum hatékonysága annak törzsétől és a pattanóbogarak faji összetételétől is jelentős mértékben függ.

A gabonafuzárium elleni fungicid hatékonyság maximalizálása céljából folytatott kutatások esetén pedig megtudhattuk, hogy míg egy 30o-os szórásképűszántóföldön előszeretettel használtréses fúvókávalmindösszesen a növényvédőszerek 40%-a kerül a kultúrnövényünkre, addig ez a levegőbeszívásos duplaréses fúvókákkal ez az arány 60% körüli értékre növelhető.

Összefoglalva szó esett évek óta alkalmazott és ismert növényvédő szerekről és termékekről, új, vagy csak kísérleti fázisban levő termékekről, hatóanyagokról, rezisztenciafejlesztésekről (pl. sárgarozsda rezisztens gabona fajták), újonnan gondot okozó kártevő és kórokozó fajokrólés az ellenük használható szerekről, alkalmazható megoldásokról, vagy éppen a módszerről, mellyel a bennük rejlőintenzív problémává válás lehetőségét mérhetjük fel.Ezen felül modern növényvédelmi technológiákról és előrejelző, döntéstámogató rendszerekről is.

Nagy örömünkre rengeteg információt szerezhettünk az élő makro- (pl.: fonálférgek) és mikroszervezetek (pl.: baktériumok, vírusok) újszerű felhasználásának kísérleteiről többek között poloskák, burgonyabogár, fásszárúak kártevői vagy épp repce gyökérgolyva, szklerotíniás betegségek és paprika baktériumos foltossága ellen.
Az esetenként nagyon meggyőző adatok, és a biológiai megoldások fejlesztésére irányuló kísérletek magas száma is megerősít minket abban, hogy a világon és Európában is egyre jobban fejlődnek és terjednek a biológiai növényvédelmi eszközök.

A kiváló előadások mellett kellemesen tölthettük időnket a szakma neves képviselői között a kávészünetek,a gálavacsora és a koktélparti alkalmaival, oszthattuk meg nézeteinket és cserélhettünk véleményt a különböző témákkal és egyéb gondolatokkal kapcsolatban.

A konferencia elteltével csapatunkfáradtan, de hasznos és új információkkal, ismeretekkel gazdagodva térhetett haza.


Átalakul a mezőgazdaság: nagy változások jönnek a növényvédelem területén is

Ahogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, úgy várják el egyre inkább az élelmiszertermelőktől és -előállítóktól a káros anyagoktól mind mentesebb, egészségesebb élelmiszereket. A megváltozott igényeket a piacok a minőségi minimumkövetelmények emelésével, a termelők pedig az ezekhez való alkalmazkodással igyekeznek kielégíteni. Ennek a folyamatnak a növényvédelemre gyakorolt hatásáról beszélt Štěpán Hluchý, a Biocont Laboratory spol s.r.o. ügyvezető igazgatója.

A biológiai növényvédelem jövőjéről és kilátásairól beszélt Štěpán Hluchý, Biocont Laboratory spol s.r.o. ügyvezető igazgatója a a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Az 1991-es alapítású Biocont Laboratory közel harmincéves tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem terén, egy különc kis startupból küzdötte fel magát Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó, biológiai növényvédelemmel foglalkozó nagyvállalatává, amelynek portfóliója 60 biológiai növényvédő szerből, és a hozzájuk tartozó egyéb megoldásokból áll. Štěpán Hluchý elmondta, hogy a Biocont küldetése az, hogy a gazdák fenntarthatóbb, gazdaságosabb mezőgazdasági megoldásokat választhassanak. Ezért kínálnak olyan növényvédő szereket a gazdáknak, amelyek organikus tanúsítvánnyal és alacsony vagy zéró szermaradékkal rendelkeznek. Az ügyvezető igazgató beszélt arról is, hogy a biológiai növényvédő szerek iránti legnagyobb keresletet nem az organikus termelést folytató gazdák jelentik, hanem azok a hagyományos gazdálkodást folytatók, akik alacsony vagy zéró szermaradékkal rendelkező növényvédő szereket keresnek. Ezek a gazdák adják a Biocont ügyfélkörének 70-80%-át.

Jelenleg a biológiai növényvédő szerek és eljárások legnagyobb mértékben a gyümölcsösökben, a szőlészetekben és az üvegházakban kerülnek felhasználásra, de Štěpán Hluchý szerint ez a tendencia hamarosan változni fog, és az elkövetkező években a szántóföldi termesztésű növények körében is el fognak terjedni ezek az megoldások. A mezőgazdasági szektorban ugyanis több nagy változás is történt az utóbbi időben, ráadásul számos kihívással és nehézséggel kell szembenéznie a gazdáknak. A fogyasztók gyom- és rovarirtómentes ételeket szeretnének, az élelmiszerboltok pedig úgy reagáltak erre az igényre, hogy az elfogadható maradékértékek szigorításával növelték a minőségi minimumkövetelményeket a termesztők felé. Az ügyvezető szerint jelenleg egy nagy paradigmaváltás tanúi lehetünk, és lassan már csak a zéró szermaradékot tartalmazó vagy organikus módon megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket, almákat lehet eladni.

 

A mezőgazdaság ügyfele a nagyközönség, és ők mondják meg, milyen igényeik vannak. Aki pedig sikeres akar lenni, annak, függetlenül attól, tetszik-e neki a dolog, vagy sem, meg kell találni a módot arra, hogy választ adjon ezekre az igényekre

– mondta Štěpán Hluchý.

 

Emellett számos jogszabályváltozás is történt az utóbbi években, és elkezdődtek a korábban általánosan elfogadott és széles körben használt növényvédő szerek kivonása is, mint például a glifozáté és a klórpirifoszé, és egyre több szert fognak felülvizsgálni a következő időkben. Az ügyvezető igazgató szerint azonban nagyobb problémát jelent az, hogy ezek a fogyasztói igények és az ezek alapján történő szabályozói fellépések a klímaváltozás idején jelentkeznek, amikor a gazdáknak egyébként is egyre nagyobb problémája van az aszályos időszakokkal és az egyre több, egyre gyorsabban szaporodó kártevővel.

 

Fotó: Portfolio / Stiller Ákos
(Kép forrása: www.agrarszektor.hu)

 

Štěpán Hluchý elmondta, hogy az elmúlt harminc évben több nagy biológiai növényvédőszer-gyártóval dolgoztak együtt, és mostanra az figyelhető meg, hogy a szerkivonásokból kifolyólag egyre többen foglalkoznak a szántóföldi növények biológiai védelmének lehetséges módszerivel. A következő években sok innovatív megoldás megjelenésére lehet számítani, amelyek mostanra már a célegyenesben vannak. Štěpán Hluchý azt is elmondta, hogy ezek a biológiai és zéró maradékértékű szerek ugyan drágábbak a hagyományos, kémiai szereknél, de nem sokkal. Ráadásul lehet őket úgy kombinálni, hogy végső soron annyiba kerüljenek, mint a hagyományosak. Az ügyvezető igazgató beszélt arról a közkeletű, de téves vélekedésről, amely szerint a biológiai növényvédő szerekkel máshogy kell bánni, máshogy kell őket alkalmazni. Ez azonban nem igaz, ha valaki át akar állni biológiai védekezésre, nem kell lecserélnie az addigi gépeit, eszközeit.

Štěpán Hluchý előadása végén elmondta, hogy Európa a biológiai növényvédő szerek második, de leggyorsabban növekvő legnagyobb piaca. A biológiai növényvédő szerek felhasználásával termelt zöldségek és gyümölcsök 76%-át itt fogyasztják. Noha a szántóföldi termesztésű növényeknél ez az arány még csak 10%-os, de Štěpán Hluchý szerint ez is változni fog a jövőben, amikor a szántóföldi növények védelmével foglalkozó cégek is elkezdenek a biológiai növényvédelemre fókuszálni. Az előadása végén a Biocont Laboratory ügyvezető igazgatója bemutatta a vállalat két termékét. Az egyik egy technológiai csomag, amelyeket a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera), valamint a különféle lepkehernyók ellen lehet bevetni, és amely légi növényvédelemből, GPS-monitoringból és a kártevőket ritkító tojásparazita fürkészdarázs felhasználásából áll. A másik pedig egy szelektív mikrobiológiai rovarölőszer volt, amelyet a különféle lepkehernyók ellen fejlesztettek ki.

"A következő évek kulcsa az együttműködés lesz. Együttműködés a gazdák, a szakmai szervezetek, a kutatók és a gyártók között. Ugyanis ezeket az innovációkat meg kell majd tanulnunk használni, amihez szoros kapcsolat kell az előbb említett szereplők között. Ehhez erőfeszítéseket kell tennünk, de ha meg akarunk felelni az előttünk álló kihívásokra, akkor nincs más választásunk" – zárta előadását Štěpán Hluchý.

 

A cikk forrása: www.agrarszektor.hu

 


A szőlő innovatív növényvédelme a Biocont Magyarország Kft. megoldásaival

A Biocont Magyarország Kft. előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédelmet folytat. Mivel leginkább kontakt termékeik vannak, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdálkodók célzottan tudjanak védekezni a megfelelő kórokozók és kártevők ellen. Együtt dolgoznak a természettel az ökológiai egyensúly megteremtésén. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, kiderül a Jakab Mariannal és dr. Bőcs Andrással elkészült beszélgetésünkből.

 

Mik a megoldásra váró kihívások a biológiai növényvédő szerek piacán?

dr. Bőcs András: Nap, mint nap egyre több megoldandó feladat vár ránk a mezőgazdaságban, a hagyományos és a biogazdálkodásban egyaránt. Az egyre szélsőségesebb időjárás sok kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Az enyhe teleket a károsítók könnyen átvészelik, így további felszaporodásukra számíthatunk. Új károsítók jelennek meg és rég elfeledettek válnak újra jelentőssé. Mindezek mellett be kell tartanunk a szigorodó növényvédelmi előírásokat, figyelnünk kell a növényvédőszer kivonásokat, melyek hatására bizonyos kultúrákban a szerrotációk betartása egyre nagyobb kihívást jelent a rezisztencia kialakulásának megakadályozása érdekében. További kihívásnak látom a biológiai növényvédőszerek iránti bizalom kiépítését, melynek egyik döntő eleme, hogy a mai piaci környezetben a megfelelő terméket, a megfelelő szaktanácsadási háttérrel kezdik-e el technológiába illeszteni a gazdálkodók. Rengeteg termék van a kereskedelemben, amit növényvédelmi hatással rendelkező szerként ajánlanak. A Biocont Magyarország Kft.-nél mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egyes termékeink a megfelelő besorolással és az ehhez előírt engedélyeztetési eljárással kerüljenek forgalomba, (növényvédőszerek növényvédőszerként, lombtrágyák lombtrágyaként, növénykondicionálók növénykondicionálókként). Mindezek mellett a termelőknek gondoskodni kell a megtermelt áruk pozitív megítéléséről.

 

Jakab Mariann a Biocont
Magyarország Kft. szaktanácsadója

dr. Bőcs András a Biocont
Magyarország Kft.
szaktanácsadója

Hogyan gondolja ezt pontosan?

dr. B. A.: A tudatos vásárlók száma egyre nő. A fogyasztók keresik a bio, a szermaradék mentes, estleg vegyszer terhelés csökkentett gazdaságokból kikerülő élelmiszereket.

Mire is gondolunk itt? Egy példán keresztül mutatnánk be: a hagyományos szőlőtermesztésben a tenyészidőszak végén a botritisz elleni védekezést ki tudjuk váltani ökológiai készítményekkel, melyeknek nincs szermaradéka, így az érési időszakban már nem terheljük a növényt kémiai hatóanyagokkal, ezáltal jóval kevesebb szermaradékkal számolhatunk. Mindemellett teljes bio technológiai ajánlattal is tudjuk segíteni az érdeklődő termelőket, biztosítva ehhez a megfelelő szaktanácsadási hátteret, segítséget is.

Mi jellemző általában az ökológiai termesztésben is alkalmazott szerekre?

Jakab Mariann: Az ökológiai termesztésben többnyire kontakt termékekkel dolgozunk, ezért kifejezetten fontos, hogy a megelőző védekezésekre tegyük a hangsúlyt. Konvencionális gazdaságoknál is nagyon fontos az okszerű, előrejelzésre alapozott növényvédelem, ez a bio termesztés tekintetében hatványozottan igaz. Így elkerülhetjük a felesleges permetezési fordulókat, ezáltal is csökkentve a környezetterhelést, vagy szükség esetén több fordulót iktathatunk be megfelelő védelem elérése érdekében.

A biztonságos termelés alapját képezik a különböző réz-és kénkészítmények. Rendelkezésre áll néhány szélesebb körben ismert termék, mint a káliszappan vagy a paraffinolaj, azonban önmagukban ezekkel a termékekkel nem oldható meg a minőségi, bio zöldség-gyümölcs és szőlőtermesztés. Prémium termékek előállításához több biológiai készítménycsoport termékeiből állíthatjuk össze a technológiát, mint a hasznos élőszervezetek, mikrobiológiai rovar- és gombaölő szerek, botanikai rovarölő szerek, fiziológiai készítmények stb. A bio termékek köre egyre szélesedik, hatásmódjukat tekintve főként fizikai úton fejtik ki hatásukat, e tulajdonságuk miatt a rezisztencia-menedzsment fontos eszközei is.

 

Fokozott kártevő nyomásra és fertőzésveszélyre lehet számítani úgy a bio termesztésben, mind a hagyományosban

Hogyan alakult a tavalyi év növényvédelmi szempontból?

dr. B. A.: A tavalyi év nem volt átlagosnak mondható. A tavaszi intenzív esőzések miatt, olyan nedves és párás körülmények alakultak ki, hogy fokozottabb védekezés volt szükséges, elsősorban a gombás betegségek ellen. A talajból történő kipárolgás, valamint a nagy páratartalom miatt nagy peronoszpóra nyomással kellett számolni és ez szinte az egész országban jellemző volt. A május végi magas hőmérséklettel intenzív növekedésbe kezdett a szőlő, és sok esetben elhúzódó virágzással lehetett számolni. A vegetáció során megjelentek olyan kórokozók, amelyek korábban nem voltak megszokottak. Ilyen volt például a feketerothadás, ami nagyon sok helyen kihívást jelentett. A nehézséget az okozta a folyamatos peronoszpóra nyomás mellett, hogy az kórokozót még sok termelő és sok esetben a szaktanácsadók sem ismerik eléggé. Konvencionális növényvédelemben van hatékony megoldás ellene és a tavalyi évben a biológiai növényvédelemben is sikerült megtalálnunk azt a permetezési kombinációt, amivel tovább lehet gondolni a jövőt.

És mi várható idén?

dr. B. A.: Az idei évet is az átlagostól eltérőnek várom, az enyhe tél miatt. Hiszen a kórokozók és kártevők áttelelő egyedei és formái nem pusztultak el, mert alig volt fagypont alatti hőmérséklet az elmúlt hónapokban. Idén is fokozott kártevő nyomásra és fertőzésveszélyre lehet számítani úgy a bio termesztésben, mint a hagyományosban.

 

Feketerothadás levélen

Feketerohadás bogyókon

Beszéljünk most konkrétabban a növényvédelmi megoldásokról. Az előbb említette, hogy van olyan ökológiai permetezési kombináció, ami hatásos a szőlő feketerothadása ellen.

J. M.: A feketerothadás az Egri borvidéken már 2010 óta okoz komoly gondokat. A tavalyi rendkívül csapadékos és párás időjárásnak köszönhetően az ország nagy részén megmutatta magát a kórokozó, melynek kezdeti tünetei igen hasonlítanak a peronoszpóra által okozott tünetekre, főként a bogyókon. Egyértelműen azonosítani a károsítót a termőtestjeinek megjelenése után lehet. Ám, amely növényvédőszer hatásos a peronoszpóra ellen, az nem feltétlenül eredményes a feketerothadás esetén. Így érzékeny fajtáknál, mint a Merlot, akár százszázalékos terméskiesést is okozhatott. Korábban úgy tartották, hogy a biogazdálkodásban a feketerothadás ellen nincs megoldás, mégis sikerült egy olyan permetezési kombinációt találni, amivel blokkolni tudtuk a fertőzést. Mivel nem számítottunk a megjelenésére, ezért a megelőzéskénti védekezést sem alkalmaztunk, a már kialakult fertőzést viszont sikeresen megállítottuk és a további kártételt megelőztük.

A kombinációban egy klór tartalmú termék szerepel első kezelésként, ami gyakorlatilag fertőtleníti a növény felszínét, elpusztítva az ott lévő kórokozókat és a spóráikat, majd a védekezést követően két órával vagy fél nappal egy második permetezésre kerül sor. Ennél a kezelésnél a Wetcit*, Champion 2FL, kén kombinációt alkalmaztuk, ezzel zárva a felszínt és gátolva az újonnan odakerült kórokozóknak a csírázását, fejlődését.

 

Champion 2FL

Wetcit*

A peronoszpóra és lisztharmat ellen mit ajánlanának a portfóliójukból?

dr. B. A.: A peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezésünk alapja a Champion 2 FL, mely egy rézhidroxidot tartalmazó folyékony termék. Jellemző rá, hogy könnyen kezelhető, jól oldódik. Kiváló esőállósága miatt nagyobb csapadék esetén sem mosódik le a levelekről. Nagyon alacsony fémréz tartalma lehetővé teszi az évi 8-9 permetezést, dózistól függően, a növényvédelmi szabályozások betartása mellett is.

Alacsony fémréztartalma mellett a kiemelkedő hatékonysága a kristályszerkezetéből adódik, ugyanis más rézkészítmények köbös szerkezetétől eltérően a Champion 2 FL tű alakú rézkristályokat tartalmaz, melyekkel nagyobb fedettség érhető el.

Hatékonyságát tovább növelhetjük a Wetcit* terülésjavító, tapadásfokozó, hatásfokozó termékünk hozzáadásával. A készítmény természetes növényi kivonatok keverékét és biológiai úton lebomló nedvesítő hatóanyagot tartalmaz. Alkohol-etoxilát tartalma révén csökkenti a permetlé felületi feszültségét, szétteríti a permetcseppet a levélen. Kis mennyiségű csapadék vagy reggeli harmat hatására a már kijuttatott növényvédő szert újra elteríti a levél felületén, anélkül, hogy meghosszabbítaná a növényvédő szerek lebomlási idejét. Ez nagyon hasznos képesség a növény intenzív növekedési szakaszában. Növeli a partner hatóanyag hatékonyságát azáltal, hogy a növényt, gombákat, rovarokat borító víztaszító réteken segíti a hatóanyag átjutását. Bejuttatja a rovarölő szereket a testmembránon át és a légzőnyílásokon keresztül a rovarok testébe.

A lisztharmat elleni védekezésben a kén mellett szintén a Wetcit* szerepe jelentős. Fontos, hogy jó minőségű kén készítményt alkalmazzunk. Wetcittel* együtt alkalmazva a kettő hatása jóval nagyobb, mint sima adjuvánsok használatakor, hiszen hatásfokozó tulajdonságának köszönhetően erősíti, támogatja a vele együtt kijuttatott hatóanyag érvényesülését.

Jelen pillanatban VitiSan termékünk a növénykondícionáló termékekhez tartozik. A VitiSan lombon keresztül könnyen felvehető káliumot tartalmaz, mely a növényi vízháztartást szabályozza, ezáltal vitálisabb növényt, egészségesebb termést eredményez. A VitiSan dehidratáló mellékhatása révén a felületen fertőző gombák hifáit és spóráit kiszárítja. A növényi felszín lúgos kémhatásának kialakításával akadályozza a gombaspórák csírázását, melyek számára az enyhén savas környezet a kedvező. A növény kórokozókkal, elsősorban lisztharmattal, és szürkerothadással szembeni ellenálló képessége jelentősen felerősödik a bogyóhéj és növényi szövetek megvastagítása által, a termés mennyisége nő és minősége javul.

 

VitiSan

DiPel DF

Térjünk ki a rovarokra is!

J. M.: Igen, nos kezdjük talán a molyokkal. Itt röviden említeném csak a feromon légtértelítéses párosodásgátlást, ami az egyik leginnovatívabb technológiák közé tartozik és erről a termékünkről (Isonet L plus) már egy előző cikkünkben részletesen beszéltünk. Igen kedvelt megoldás a tarka- és nyerges szőlőmoly elleni védekezésben mivel egyetlen kora tavaszi kezelés megoldást nyújt a teljes vegetációs időre. Nagy fokú rugalmasságot tesz lehetővé a termelők számára, hiszen nem kell hozzá alkalmazkodni a zöldmunkákkal, sem a szürettel, nincsenek várakozási időkre vonatkozó előírások.

A molyok elleni védekezésben egy másik nagyon fontos termékünk a Dipel DF, a, ami egy Bacillus thuringiensis által termelt toxinokat és toxinkristályokat tartalmazó készítmény. Nagyon szelektív hatóanyaga, csak a lepkefélék hernyóira van hatással, melyek a növényből táplálkoznak. A lúgos előbelükben aktiválódik a hatóanyag, aminek hatására a táplálkozásuk 20-120 percen belül leáll, majd elpusztulnak a hernyók. Míg a légtértelítéshez legalább 2-3 hektár szükséges, a Dipel DF kisebb területeken is nagyon jó megoldást nyújt a molyok elleni védelemben. Rezisztenciatörésre kifejezetten ajánljuk a hernyó kártevők széles köre ellen.

Az atkák elleni védekezésben nagy segítségünkre van egy ragadozó atkafaj, a Typhlodromus pyri, amelyik bár Magyarországon őshonos fajnak számít és nagyon elterjedt volt a szőlő- és gyümölcsültetvényekben, a durva kémiai növényvédő szer használattal a legtöbb ültetvényből teljesen kiirtottuk. Úja telepítésük után rövid időn belül önfenntartó és önszabályozó populáció alakul ki, mely állandó, stabil védelmet nyújt a fitofág atkák ellen. Betelepítésüket egyszer, a december és február közötti időszakban, a tartós felmelegedés előtt kell elvégezni. A kihelyezésüket követően a ragadozó atkák felszaporodása és tartós megtelepedése 2-3 év alatt megy végbe.

Érdemes még kitérni a Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmára, a szőlő egyik legveszélyesebb betegségére, melynek fő vektora az Amerikai szőlőkabóca. A kabóca elleni biológiai védekezésben jelenleg 2 terméket alkalmazhatunk. Az egyik a Piretro Natura, amely idéntől Pyregard néven elérhető, természetes piretrin hatóanyagú, azonnali taglózó hatású biológiai rovarölő szer. Az felhasználásához idei évben is szükséghelyzeti engedélyt kérünk a gazdálkodók számára.

 

Typhlodromus pyri

Ha jól tudjuk, a sorköztakarásra is van megoldásuk.

dr. B. A.: Az Ecovin 2.0 egy olyan sorköztakaró növénykeverékünk, ami nagyon sok célt szolgál az ültetvényekben. A 13 növényfajt tartalmazó keverék kifejezetten szőlő és gyümölcs kultúrák sorköz takarására lett összeállítva, melyben pillangósvirágúak és más, különböző növénycsaládokba tartozó egyéves és évelő növények is megtalálhatók.

A különböző növények különböző talajmélységben fejtik ki jótékony hatásukat, mint a talaj lazítása, levegős szerkezet kialakítása, nematódák gyérítése, talaj N feltöltése.

A hatást fokozza, hogy az egy és két éves fajok elpusztult gyökérmaradványai és föld feletti részei már az első évben szerves anyaggal gazdagítják a talajt, mely a mikróbák tevékenységét is folyamatosan támogatja. Javul a talaj termékenysége a nitrogén kötésnek és a növekvő szerves anyag tartalomnak köszönhetően. A talaj nedvességmegtartó és befogadó képessége is javul a szerves anyag tartalom növekedésével. Mindemelett talajtakarást biztosít, ezáltal véd az eróziótól és a deflációtól. Nagy gondot fordítottunk arra, hogy – a pillangósvirágúak mellett – jó mézelő fajokat is tartalmazzon a keverék. Ezek pollenje értékes táplálékként szolgál a különböző hasznos élő szervezetek számára, így azok nem csak búvóhelyet találnak az ültetvényünkben.

Búcsúzóul milyen tanáccsal látná el a szőlő- és gyümölcstermesztőket?

J. M.: Az enyhe télnek köszönhetően a kórokozók és kártevők nem pusztultak el, így kártételükre mindenképpen számítani kell. Ebben a helyzetben a lemosó permetezések jelentősége is felértékelődik. Amennyiben szeretnék kipróbálni a biológiai növényvédelemben is használható termékeket, akár vegyszerterhelés csökkentés, rezisztenciatörés szempontjából vagy kíváncsiságból, mindenképpen javasolnám, hogy ehhez értő szakembertől kérjenek segítséget, aki megfelelő tájékoztatást tud adni a termékről és a termék pontos helyéről a technológiában.

 

*Wetcit az Oro Agri International Ltd. védjegye

 


Kritikus a talajaink állapota – biológiai módszerekkel helyreállítható a termőképesség

A magyarországi talajok állapota folyamatosan romlik. Addig kell tennünk ez ellen, amíg a károsodás visszafordítható.

Egyre növekvő igény mutatkozik a minél kisebb környezetterheléssel előállított, egészséges, kemikáliáktól mentes élelmiszerek iránt. Ennek gyakorlati megvalósításához nyújt segítséget a Biocont Magyarország Kft. A cég szaktanácsadójával, Jakab Mariannal beszéltünk arról, milyen állapotban vannak a magyar termőföldek, mennyire tudatosak a tápanyag-gazdálkodás terén a magyar gazdák, és hogyan lehet hatékonyan, mégis környezetbarát módon fenntartani talajaink termőképességét.

Milyen állapotban vannak a magyar talajok?

A talaj a mezőgazdaság legfontosabb termelőeszköze. Általánosan elmondható, hogy talajaink állapota folyamatosan romlik. Az intenzív művelés hatására fokozódott a talaj savanyodása, az erózió- és deflációveszély, a talajszerkezet romlása, a talajtömörödés, a terméketlen rétegek bekeverése a művelt zónába. A talajok vízgazdálkodása egyre kedvezőtlenebb, a felszíni és a felszín alatti vizeink szennyezettek, pl. gondoljuk csak a nitrátérzékeny területekre.

Termőterületeink szervesanyag-tartalma csökken, ez hatással van a tápanyag-gazdálkodásra és -szolgáltató képességre, vízmegtartó- és -szolgáltató képességre, szerkezetességre, pufferkapacitásra és sok egyéb tényezőre. Fontos kiemelnünk talajélet leromlását, a biodiverzitás csökkenését is. Megfelelő talajélet nélkül nem beszélhetünk egészséges talajról.

 

Talajtakarás nélküli lejtős szőlőültetvényben jelentkező talajerózió hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék hatására

 

A talajdegradációs folyamatok Magyarországon, Európában és világszerte megfigyelhetők. A legelső talajdegradációs tapasztalati modell, az USLE (1978), az USA szántóföldi területeinek éves talajveszteségét vizsgálta.

 

Fontos kiemelni, hogy a talaj egy feltételesen megújuló, megújítható természeti erőforrásunk, ha odafigyelünk rá, visszafordíthatjuk a leromlási folyamatokat. Viszont, ha nem vigyázunk, ezek a folyamatok olyan mértéket ölthetnek, ami nem visszafordítható.

 

Mik a ma jellemző problémák a talajok termőképességének fenntartásában?

Míg a FAO adatai szerint a szárazföld talajainak mindössze 11%-a megfelelő mezőgazdasági művelésre, addig Magyarország területének több, mint 60 %-a termőföld. Egyes szakértők szerint ez a hazai természeti kincsek (erőforrások) közel egyharmada.

A termőréteg mennyiségi és minőségi változását természeti és antropogén hatások is befolyásolják. Jelenleg a legnagyobb problémát a talaj szervesanyag készletének, biodiverzitásának csökkenése, az erózió, a szerkezetromlás és a savanyodás okozza. A talajélet és a szervesanyag készletek csökkenésével összefüggésben a talajaink minősége is romlik. Ha megfelelően támogatnánk a talajban lévő mikroorganizmusok, talajélőlények, különböző lebontó szervezetek működését, és törekednénk a szerves anyagok visszajuttatására, akkor sokkal egészségesebbek lennének a talajaink és ezáltal a növényeink is.

Alacsony szervesanyag tartalmú, rossz vízgazdálkodású, fakó színű talaj

Az időjárási körülmények változásának köszönhetően egyre többször találkozunk hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékkal, mely a lejtős területeken különösen nagy gondot okoz a termőréteg lemosásával, elhordásával. Az aszályos évjáratokban pedig felértékelődik a biológiailag aktív, jó szerkezetű talajok vízmegtartó képessége.

 

Jakab Mariann a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója

 

Mennyire tudatos a tápanyag-gazdálkodás Magyarországon? Mik az elmúlt évek, néhány évtized változásai?

Az ENSZ 68. Közgyűlése nyilvánította a 2015-ös évet a talajok nemzetközi évének, december 5-ét pedig a talaj világnapjának. Célja az volt, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét tudatos és fenntartható talajművelésre, a nemzetközi összefogás és a talajok fontosságára, valamint tudatosítsák, hogy a talajkészletek végesek.

 

A talajképződés egy nagyon lassú folyamat, ezzel szemben az ember talajdegradáló hatása szinte azonnali veszteségekkel jár.

 

Hazánkban a talajok minőségének megőrzésére, védelmére, a káros, kedvezőtlen folyamatok kialakulását megelőzendően a megfelelő szabályozás érdekében létrehozták a Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszert (TIM). Ez a rendszer az ország területének 1236 pontján, 3 megfigyelési pont típussal követi nyomon a talajaink állapotát, minőségének változását, melynek 70%-a mezőgazdasági, 15%-a erdészeti területet és 15 %-a speciális mérőhely a veszélyeztetett, illetve már szennyezett területek jellemzésére szolgál. Ezen adatok alapján lehetővé vált a talajvédelmi stratégia kidolgozása.

Magyarországon több törvény és rendelet is szabályozza a termőföld használatát. A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt felváltva a 2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről rendelkezik, melyek alapján a földhasználó köteles gondoskodni a talaj humuszos termőrétegének megóvásáról, szervesanyag-tartalmának fenntartásáról, valamint vizsgálatra alapozott környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás folytatásáról. Kiegészítő rendeletekben határozza meg a szűkített-, bővített- és teljeskörű talajvizsgálatok idejét, módját és szükségességét. Ezeket a szabályozásokat többnyire betartják a gazdálkodók, de egyelőre a többség még mindig nem érzékeli a talajaink károsodásának súlyát és mértékét.

 

Helytelen művelés hatására kialakult tömörödött réteg (eketalp)

 

A 4/2004. (I.13.) FVM rendelet az egyszerűsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételrendszerét határozza meg.

Az 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól magában foglalja a föld (talaj) védelméről, a talaj termőképességének, szerkezetének, víz- és levegőháztartásának, valamint a benne és azon életfeltételeket találó élővilág védelmét.

Az 1900-as évek végén az agrármodellek változásának eredményeként az iparszerű gazdálkodás mellett már jelentős arányban jelent meg az integrált gazdálkodás és a biotermesztés is lassú növekedésnek indult.

A kötelező szabályozások betartásán túl többen felismerték a talajdegradáció egyértelmű jeleit és elindultak kutatások, kísérletek a probléma megoldására. Különböző talajművelési irányzatok alakultak ki, melyek a magyar termelőkhöz, kutatókhoz is eljutottak, valamint önálló eredmények is születtek. Ez a gazdálkodói réteg törekszik arra, hogy növelje a talaj szervesanyag-tartalmát és fokozza a talajéletet, bár módszereiket sokan bírálják. Elindult tehát egy változási folyamat, de mint mindenhez, ehhez is időre van szükség.

Hogyan lehet ezeket a problémákat hatékonyan, ugyanakkor környezetbarát módon enyhíteni?

A művelésmód helyes megválasztásával, egy-egy környezetkímélő agrotechnikai elem beillesztésével sokat tehetünk talajaink állapotának javítása érdekében. A szerves és ásványi trágyák már nagyon könnyen elérhetők a piacon, melyek növelik a talaj szervesanyag- és mikroelem tartalmát. Alkalmazhatunk különböző takarónövényeket, takarónövény keverékeket.

 

A fajgazdag takarónövények vetése védelmet és szervesanyag-utánpótlást is biztosít.

 

Takarónövények gyökérrendszere a talajban

 

A Biocont Magyarország Kft.-nél mi a termelőknek szőlőben és gyümölcsösben az Ecovin 2.0 vetőmagkeveréket kínáljuk, melyben egyéves, kétéves és évelő fajok is megtalálhatók. A különböző növénycsaládból származó fajok mindegyikének megvan a saját feladata, amely speciálisan a szőlő- és gyümölcsültetvényeknek megfelelően lett összeválogatva. Az Ecovin 2.0 vetésével növelhetjük az ültetvény biodiverzitását.

 

A sokféle növény különböző talajmélységben fejti ki jótékony hatását, mint amilyen a talaj lazítása, levegős szerkezet kialakítása, a nematódák gyérítése vagy a talaj nitrogénnel feltöltése.

 

A különböző növények különböző gyökérváladékot termelnek, és ezek a talajban más és más mikroorganizmusokat „ébresztenek fel”, ezáltal elősegítik az aktív talajélet kialakulását. A talajban élő mikróbák segítenek a lekötött tápanyagok mobilizációjában, így a növény tápanyagellátása javul.

Az Ecovin 2.0 vetőmagkeverék egész éves védelmet nyújt a hirtelen lezúduló csapadék által okozott eróziós károkkal és a deflációval szemben

 

Az elpusztult növények után bomló szerves anyag marad mind a talajban (gyökerek), mind a talaj felszínén, amely növeli a humusztartalmat. A megmaradt gyökérjáratok egyfajta talajkeverést is biztosítanak, mivel az eső a felső humuszos rétegből bemossa a szerves anyagokat a mélyebb rétegekbe, továbbá ezeken a járatokon keresztül a csapadék is könnyebben bejut a talaj mélyebb rétegeibe is.

Mindemellett az Ecovin 2.0 vetőmagkeverék tartalmaz olyan virágzó növényeket, amelyek pollenje alternatív tápanyagforrásként szolgál a különböző hasznos élő szervezeteknek, mint például a ragadozó atkáknak vagy a ragadozó poloskáknak, így a károsítók természetes ellenségei hosszútávon is élő- és búvóhelyet találnak az ültetvényünkben.

 

A fajgazdag keverékek a talaj takarásával meggátolják a talajnedvesség kipárolgását, ugyanakkor olyan fajokból és arányban van összeválogatva, amelyek nem jelentenek konkurenciát a főnövényünk számára sem a tápanyag-, sem a vízfelvételben.

 

A folyamatos talajtakarással a terület csapadék után is alkalmas gépi munkákra. Egész éves védelmet nyújt a hirtelen lezúduló csapadék által okozott eróziós károkkal és a deflációval szemben.

A keverék könnyen kezelhető hengerezéssel vagy szártöréssel és egy nyár végi- őszi magas tarlóra vágással. A megfelelő időben elvégzett kaszálással (csapadéktól és a növényi magasságtól függően) több évig fenntartható sorköztakaró növényzetet hozhatunk létre.

Szélsőséges időjárási viszonyok talajra gyakorolt hatásának enyhítésére a Transformer talajkondicionáló készítményt ajánljuk. A változó időjárás hatására egyre többször tapasztalható nagy és hosszan tartó szárazság, amit sokszor követ hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék. A talajaink ilyenkor vagy nagyon kiszáradnak vagy vízzel telítetté válnak – mindkét eset kedvezőtlen növényeink számára.

 

A készítmény hatására növekszik a növény számára felvehető aktív vízkészlet mennyisége

 

A Transformer hatására a talaj gyorsabban tudja felvenni a vizet és elvezetni a felsleget, hiszen a víz felületi feszültségének megbontásával lehetővé válik a csapadék és öntözővíz bejutása a mikropórusokba is, ezáltal csökkennek a vízeróziós károk. Az ily módon tárolt nedvesség a növény számára hasznosítható, aktív vízkészletet jelent, a benne oldott tápanyagokkal együtt hosszabb ideig áll a növény rendelkezésére.

Mindezek mellett a termék a vizet egyenletesen oszlatja el az aktív talajzónában, tehát nem alakulnak ki túl nedves vagy túl száraz foltok. A megnövekedett vízmegtartó képesség erőteljesebb gyökérképződést, jobb talajszerkezetet eredményez, támogatja az aktív talajélet kialakulását. Ezáltal a növényi stresszhatások is csökkenthetők, melyet egyenletesebb termésminőséggel hálál meg a növényünk. Nagyon hasznos lehet ez a tulajdonság a növény olyan fenológiai fázisában, amikor a tápanyag-ellátásra kifejezetten érzékeny.

Hogyan lehet a termelő biztos abban, hogy a megfelelő céghez fordul és a megfelelő terméket választja?

Cégünk sok éves múlttal, tapasztalattal és kísérleti eredményekkel rendelkezik, melyekre bátran alapozhatjuk a döntéseinket. Ajánlásainkat megelőzően tájékozódunk a termelőtől az adott kultúráról, termőhelyi jellemzőkről, adottságokról, lehetőségekről. Javaslatainkat általában területi szemlék is megelőzik. Mindezek után a gazda számára legjobban adaptálható megoldást tudjuk kínálni, esetleg a céljának megfelelő további lehetőségeit ismertetni. Szaktanácsadóként lehetőségünk van termékek utánkövetésére, nagy hangsúlyt fektetünk termelőink tájékoztatására, segítésére, oktatására.

 


Dióburok-fúrólégy és levéltetvek ellen Pyregard! Szükséghelyzeti engedély érvényes 2020. november 19-ig!

Keresse a forgalmazóknál, vagy a Biocont szaktanácsadóinál!

Hatóanyag: 40g/l piretrin rovarölő permetezőszer

A növényvédő szer kiszerelése: 1,0 l-es HDPE/EVOH flakon

Forgalmazási kategória: III.

Felhasználható:

 • Dióban nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) és levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Cseresznyében, meggyben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján a zsendült termés kialakulásakor 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni. Rhagoletis cerasi, Rhagoletis cingulata ellen virágzás után sárgalappal végzett előrejelzés ismeretében 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével kell kijuttatni.
 • Kajsziban, szilvában kártevő molyok, levéltetvek, levélbolha ellen rajzásvizsgálat ismeretében maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével szükséges kipermetezni.
 • Almában Anthonomus pomorum ellen a bogarak betelepedésekor virágzás előtt és virágzás után lehet a permetezéseket elvégezni maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével. Virágzó almában kezelések végzése tilos!
 • Bogyósgyümölcsben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paradicsomban ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és zöld vándorpoloska (Nezara viridula) ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paprikában ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.

Várakozási idők:

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

 • almában, cseresznyében és meggyben 7 nap
 • kajsziban és szilvában 3 nap
 • bogyósgyümölcsben 3 nap
 • dióban 7 nap
 • paprikában és paradicsomban 1 nap

A növényvédő szer kiszerelése: 1,0 l-es HDPE/EVOH flakon

Forgalmazási kategória: III.


Dipel DF AKCIÓ - 10%-ot ajándékba adunk!

Vásároljon őszi felhasználásra 2020. augusztus 10. – november 15. között 10 kg-os kiszerelésű Dipel DF termékből legalább 20 kg-ot és 10%-ot ajándékba adunk Önnek!

Az akcióban való részvétel feltételei:

 

 • Az akció kizárólag a 10 kg-os kiszerelésű  Dipel DF termékre vonatkozik. A termékből minimum 20 kg vásárlása esetén tudunk ajándékot adni. Az akció termelőnként maximum 200 kg Dipel DF termék vásárlására érvényesíthető.
   
 • Az akció kizárólag azokra a vásárlásokra vonatkozik, amelyek számlájának a teljesítési dátuma 2020. augusztus 10. - november 15. közötti időszakban történik.
   
 • Az akció a készlet erejéig tart, maximum november 15.-ig teljesített és legkésőbb november 30-ig beküldött számlára vonatkozik!
   

Az akcióban való részvételhez nem kell mást tennie, mint küldje be a termék vásárlásáról szóló számlát a következő regisztrációs felületen keresztül: https://biocont.eu/regisztracio és felvesszük Önnel a kapcsolatot. Az ajándék Dipel DF termékeket szaktanácsadója szállítja ki Önnek személyesen!

 


Elindítottuk a Nemastar és a Nematop forgalmazását őszi felhasználásra!

Biológiai megoldások a talajlakó kártevők ellen!

A nyári melegek elmúltával a tavasszal jól bevált fonálférgek újból elérhetőek!

Az elmúlt napokban számos megkeresést kaptunk, amiben szaktanácsot kértek a #Biocont csapatától a #biológiai védekezés lehetőségeiről a talajlakó kártevők ellen.

Szerencsére van MEGOLDÁS!

Több készítményünk is bevethető, amint a talajok hőmérséklete 8 fok fölé emelkedik, de 30 fok alatt marad. Az elmúlt héten elindítottuk a Nemastar és Nematop készítmények őszi forgalmazását, így senki nem marad ökológiai megoldás nélkül.
 

A #Nemastar a Steinernemacarpocapsae faj egyedeit tartalmazza. Bevethető a lótücsök lárvái, kifejlett egyedei, a vetési bagolylepke, valamint más, talajban élő lepkefélék lárvái ellen. Gyepen, legelőn pedig a lószúnyog elleni védelemben állnak a rendelkezésre.
 

A #Nematop a Heterorhabditisbacteriofora faj egyedeit tartalmazza. A barázdáshátú vincellérbogár lárvái elleni védekezés aktív segítői.

A készítmények beszerezhetőségével kapcsolatban elsősorban területi szaktanácsadóink tudnak felvilágosítást adni, de szívesen válaszolunk a kommentekben vagy üzenetben feltett kérdésekreitt is.


A Neem Azal mostantól lényegesen több kertészeti kultúrában használható!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal 6300/1325-2/2020. számú határozatával módosította a Neem Azal T/S rovarölő permetezőszer korábban érvényben lévő forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét, ezzel a készítmény felhasználási köre jelentősen bővült.  

 

A trópusi neem fa (Azadirachta indica) magjának kivonatát tartalmazó, azadirachtin hatóanyagúkészítmény előnye, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is felhasználható. A korábbi engedélyben szereplő alma, hajtatott paradicsom és vadgesztenye kultúrák mellé a kiterjesztés során számos kertészeti kultúra is bekerült.

 

A 2025. május 31-ig érvényes új engedély értelmében a Neem Azal T/S a korábbiak mellett felhasználható az alábbi kultúrákban, szívó, rágó, aknázó kártevők ellen:

 

 • birs, naspolya
 • bogyós gyümölcsök
 • növényházi és szabadföldi zöld fűszernövények, gyógy- és aromanövények
 • hajtatott paprika
 • szabadföldi és hajtatott paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, cukkini és tök
 • szabadföldi fejes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, bimbós kel
 • kínai kel, leveles kel
 • szabadföldi spenót, sóska, mángold
 • szabadföldi vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma
 • növényházi és szabadföldi dísznövények

Biológiai növényvédelem a szőlő feketerothadás ellen

A szőlőtermesztőknek igen komoly kihívásokkal kell szembenézniük a jelenlegi gazdasági és növényegészségügyi helyzetben. A változó időjárás és termesztéstechnológia következtében újabb és újabb, esetenként rég nem látott kórokozók, kártevők számára válnak alkalmassá a körülmények a Kárpát-medencében. Ezek közé tartozik a szőlő feketerothadás betegségét okozó, Észak-Amerikában őshonos Guignardia bidwellii gomba is...

Olvassa el a teljes cikket ide kattintva!


Jelentősen a piaci átlag felett teljesített a Biocont Magyarország Kft. idén

Növényvédelmi szempontból kedvező év volt a gazdálkodók számára az idei. Talán ennek is köszönhető, hogy a biológia növényvédő szerek piacának növekedése a várakozások alatt maradt. Ellenben a Biocont Magyarország Kft. mintegy 15%-os forgalomnövekedést ért el. Ennek okairól, valamint a jövő évről Najat Attila ügyvezetővel beszélgettünk.

Nemrég látott napvilágot egy statisztika, miszerint kétszeresére növekedett a bioterületek nagysága az elmúlt 5 évben Magyarországon. Önök mit érzékelnek ebből?

Bizonyos kultúrákban nem látom ezt a tendenciát. Almatermesztésben, például csökken a bioterületek aránya, mert a szabolcsi bioalmalé-termelőknek értékesítési problémái vannak. Abban a térségben sok hektárnyi megszűnő területről tudok. Úgy gondolom, összességében leginkább a szántóterületek generálják ezt a növekedést, illetve kisebb mértékben a szőlészet és a legelők.

Najat Attila a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője

 

Najat Attila a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője

 

Az év elején azt prognosztizálta nekünk, hogy a szabályozás megváltozása is kikényszeríti majd a biológiai növényvédő szerek forgalmának növekedését. Így lett?

Egyértelmű, hogy a szabályozás egyre inkább ebbe az irányba kényszeríti a termelőket. A várt szervisszavonások egy jelentős része megtörtént, a másik része folyamatban van. A Nyugat-Euróbában létező, szigorúbb áruházi elvárások is szépen lassan, de beszivárognak a hazai piacra is, elsősorban a friss zöldségek és gyümölcsök terén. Ezeknek is köszönhetően az idei évben körülbelül 15%-os forgalomnövekedéssel fogunk zárni. A biológiai növényvédő szerek iránti kereslet tehát tényleg nő. Egyre inkább kezdenek az integrált technológiákba beépülni, az intenzív növényvédelem esetén.

Mennyire jellemző a forgalomnövekedés az összpiacra is?

Az összpiac, ha egyáltalán nőtt, csak minimális, az áremelések mértéke alatti növekedést mutatott. Én inkább a csökkenést valószínűsítem idénre. A nagy fagykárt szenvedett gyümölcsösökben a termelők már a szezon elejétől visszafogták a növényvédelmet, a szőlészek pedig a vírusválság vendéglátóipari hatásai miatt álltak át csökkentett technológiára. Ezen kívül az idei év kórokozó- és kártevőnyomása is alacsonyabb volt, mint amihez az elmúlt években hozzászoktunk.

Önök minek köszönhetik mégis a növekedést?

A javuló eredményeink három okra vezethetők vissza. Először is a cég munkatársainak eltökélt munkája eredményeképpen egyre többen ismerik meg az általunk kínált megoldásokat.  Másodsorban számos kereskedelmi partnerünkkel tudjuk egyre szorosabbá fűzni az együttműködésünket. Harmadsorban pedig a termékeinket és szolgáltatásinkat már ismerő, elégedett termelő partnerek is viszik a cégünk hírét a piacon. Területileg a Dél-Alföld és Dunántúl, kultúrák tekintetében pedig a zöldségek jelentették a növekedés magvát.

Milyen újdonságokkal készülnek jövőre?

Az idei év végével a Neem Azal T/S nevű rovarölő szerünknek nagymértékben kibővült az engedélyokirata, több úgynevezett kiskultúrára (kisgyümölcs és kiszöldség) kapta meg az engedélyét. Illetve nagyon örvendetes, hogy 1 év helyett immár 2 évig tartható el. Piaci szempontból fontos továbbá, hogy a Vitisan nevű készítményünknek már az utolsó lépésénél tart a növényvédő szerként való engedélyeztetése. Ezzel ez is új területeken használható fel, amiből mindenképpen kiemelném az alma varasodás elleni védelmét, illetve a földiepret. Harmadrészt pedig a holland Biopol céggel való együttműködésünk révén immár beléptünk a hajtatásban használt hasznos élő szervezetek piacára.

Neem Azal T/S (Fotó: Biocont)

 

Milyen hatóanyag-, illetve szerkivonásokra lehet számítani a közeljövőben?

A kontakt gombaölő szerek közül várhatóan a kaptán hatóanyag kerül kivonásra, de még a mankoceb és ditianon sorsa sem teljesen dőlt el. A felszívódó hatóanyagok közül az azolok száma tovább fog csökkenni.

Hogyan lehet ezeket helyettesíteni?

Egyre hangsúlyosabbak lesznek a betegségek elleni védekezésben a közvetlenül a kórokózóra ható biológiai gombaölő szerek és azon biostimulátorok, amelyek a növény ellenállóképességét javítják és így védekeznek a fertőzésekkel szemben. Komoly növekedést várok az azadirachtin, a Bacillus thuringiensis és a molyok ellen haszánlatos granulovírus-készítmények terén.

Milyen lesz a 2021-es év a gazdálkodók számára?

A magyar gyümölcstermesztők többsége kedvezőtlen financiális helyzetben lesz, illetve az őszi korlátozások ismét visszavetik a szőlészeti-borászati szektort is. A tavaszi határzár negatív hatásait nagyjából kiheverték a nyár végére, de a turizmus visszaesésével most újra csökkenni fog a borászatok forgalma. A zöldségtermesztőkre nem gyakoroltak jelentős hatást a vírus következményei, a kezdeti megtorpanás után sokaknak még jobb is lett az évük, mint amire számítottak. Jó helyzetből indulnak neki a következő évnek. A 2020-as év egyértelmű nyertesei viszont a szántóföldön gazdálkodók voltak. A legalább átlagos termést elérő termelők jó anyagi kondíciók között vannak.

2021-tól azt várom továbbá, hogy megnő a jelentősége a helyi ellátási láncoknak, belföldi termékre váltják az importot, ahol csak lehet. A 2021-es év nyertesei viszont azok lesznek, akik 2020-ban is azok voltak. Jövőre a gyümölcságazattól további visszaesést várok, mert a magyar gyümölcstermesztés központjában, Észak-Kelet-Magyarországon jelentősen megnőtt az állami erdősítési támogatás iránti igény. Ott a gyümölcs helyett már erdővel kalkulálnak, támogatás alapú döntést hoztak.

2020 a károsítók szempontjából a termelők számára kedvező év volt. Jóval alacsonyabb volt a rovarnyomás, mint az előző években és jóval alacsonyabb volt a betegségnyomás is. Az almamolyból, például, egy generációval kevesebb volt, mint tavaly. Valószínűleg 2021-ben jobban meg kell majd ügyelni a növényvédelemre.

A harmadik fontos tényező az alternatív megoldások iránti nyitottságot kihasználó cégek számának rohamos növekedése. Mivel ez még egy új szegmens, a termelők is tanulják, egyszerre jelennek meg a szakmailag is megbízható, korrekt cégek és – sajnos még náluk is nagyobb számban – a “szerencselovag” cégek a piacon. Sajnos, számos inkorrekt cég lépett már eddig is a piacra, akik magatartása sem a jogszabályoknak, sem a szakmaiságnak, sem az etikai írott és íratlan szabályainak nem felel-felelt meg.

A tervezést bizonytalanná teszi a koronavírus második hulláma. Milyen hatással volt az Önök cégére eddig a pandémia?

Közvetlenül az áruforgalmunkat nem befolyásolja. Minimális belső biztonsági intézkedésekkel folyamatosan el tudtuk és tudjuk látni áruval a vásárlóinkat és a partnereinket. Komoly változásokat okozott viszont a partnerekkel való kapcsolattartásban. A szokásos konferenciák, bemutatók és rendezvények megritkultak és elmaradnak, a téli rendezvények sorsa pedig bizonytalan. Erre a szektorra eddig nem voltak jellemzőek az online rendezvények.

Jóval óvatosabbak lettek továbbá a kollégák és a termelő partnereink is. Át kellett gondolnunk, hogy mennyi személyes érintkezés szükséges feltétlenül a munkavégzéshez. Ezideáig a nagyon kiterjedt, folyamatos, sok emberrel történő kapcsolattartás volt jellemző. Új módszereket és kommunikációs csatornákat kell a gyártóknak és a termelőknek is megszokniuk.

Forrás: magro.hu

 


Tájékoztató a kukorica károsítók elleni biológiai védekezés tapasztalatairól

2020-ban a NÉBIH-nek lehetősége nyílt a röjtökmuzsaji kukorica fajtakísérletben Trichogramma fürkészdarázs fajokkal védekezni a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke károsítása ellen...

Olvassa el a teljes cikket ide kattintva!


A Vitisan SP mostantól már gombaölő szerként alkalmazható!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal  módosította a Vitisan SP növénykondícionáló korábban érvényben lévő forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét, ezzel a készítmény felhasználása módosult, így 2021 januárjától gombaölő szerként alkalmazható.
 

Termékünknek számos előnye van, úgy mint:

 • Rézterhelés csökkenthető használatával
 • Rezisztencia menedzsmentben speciális szerepet tölt be
 • Biológiai növényvédelemi technológiába illeszthető
 • Számos kultúrában alkalmazható

 


30. 01. 2021, 23:30

Lemosó permetezés szőlőben - Mikor? Mivel? Hogyan? Miért?

A szőlőt támadó károsítók közül már a metszéssel, illetve az ezt követő lemosó kezelés(ek) alkalmazásával több eredményesen gyéríthető.Ide sorolhatók a fás részek felületén, vagy a kéregrepedésekben telelő kártevők jó része, vagy azok tojásai,lárvái, valamint a lisztharmat áttelelő ivaros képletei (kazmotéciumok). A fás részeket fertőző, levegőben terjedő és a metszési sebeken át a fás szövetekbe jutó kórokozók (Esca, Eutypa, Botryosphaeria, Phomopsis stb.) fertőzése fasebkezeléssel és lemosó permetezéssel előzhető meg.


Az enyhe téli időjárás kifejezetten kedvez a kórokozók és kártevők túléléséhez, ezért az áttelelő képletek/alakok vegetációs perióduson kívüli visszaszorítása nagy mértékben befolyásolhatja a kezdeti fertőzések/kártételek mértékét, ezen keresztül a következő vegetációs periódusban kialakuló fertőzési nyomás erősségét.

A kártevők gyérítésére olaj-tartalmú vagy szárító hatású termékeket alkalmazzunk. A lisztharmat ivaros szaporító képletei ellen kén készítmények közül választhatunk, míg a fás betegséget okozó gombák ellen a réz hatóanyagú készítmények hatásosak. A rézkorlátozás (4 kg/ha/év fémréz) miatt figyeljünk oda, hogy lehetőleg alacsony fémréz tartalmú készítményt válasszunk, hogy a jogszabályi előírásoknak is megfelelhessünk.

A permetezésre fagymentes (min. + 5 Co), szélcsendes időben kerüljön sor, amikor a talajállapotok is lehetővé teszik a gépek közlekedését. Az egyenletes fedés biztosítása érdekébenlemosásszerűen permetezzünk, bő lémennyiséggel.A fás betegséget okozó gombák spórái, melyek a metszés időszakában is a levegőben keringenek, a metszési sebeken keresztül is tudják fertőzni a növényeket, ezért javasolt a lemosó permetezést a metszés utáni lehető legrövidebb időn belül elvégezni, hogy a hatóanyagok a friss sebek felületére kerülve védelmet nyújtsanak.

Az Esca betegségre jellemző, hogy az ép, egészséges növényen lévő sebeken keresztül a fás részeket először olyan gombák támadják, melyek annak gyengülését okozzák, ezek közé tartoznak a belső élősködő ’Phaeo- fajok’ (Phaeomoniellachlamydospora, Phaeoacremoniumspp.)is. A legyengült növényt így a farontógombák már könnyedén fertőzik (pl. Fomitiporiamediterranea), melynek eredményeként bekövetkezik a farész fehérkorhadása.

A tőkepusztulásra jellemző, hogy akut és krónikus formában is jelentkezhet. Az akut forma gyors lefolyású, a tőke hirtelen pusztulásával, leszáradásával jár. Krónikus tünetmegjelenés esetén kezdetben a leveleken sárga, vagy vörös foltokat láthatunk, majd ezek összefolynak, kialakítva az úgynevezett „tigriscsíkolt”tüneteket.

A gombák fertőzésétől a tünetmegjelenésig több év is eltelhet. Jellemzően a tünetek nem minden évben válnak láthatóvá a fertőzött növényeken. Előfordul, hogy a tüneteket mutató növény a következő 1-2 évben nem mutatja a betegség jeleit. A hektikus tünetmegjelenés miatt is nagyon nehéz a különböző tesztelés alatt álló anyagok eredményességét mérni az Esca elleni kísérletekben.

A már megbetegedett tőkék nem gyógyíthatók, ezért a fás betegségeket okozó gombák elleni harcban a legfontosabb, hogya megelőzésre törekedjünk, ennek egyik eleme a lemosó permetezés, sebkezelés a metszés után. A megelőzésben fontos szerepet játszik, sok más tényező mellett, a metszőollók rendszeres fertőtlenítése (10 %-os Hypó, 70 %-os alkohol), hiszen a kórokozókat a metszőollóval is át tudjuk vinni egyik növényről a másikra, a nyesedék eltávolítása a sorokból és elégetése, valamint a metszés idejének megválasztása és a módja is. Segítségünkre lehet, ha a beteg tőkéket a vegetációs időszakban megjelöljük és külön menetben végezzük el metszésüket. Fontos a beteg tőkék és a nyesedékük eltávolítása az ültetvényből.

További információkért vagy technológiai ajánlásért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadóinkat!

"Tigriscsíkolt" levél

 


RegistrovatCart icon
0 ks
0 Ft
Přihlásit

Košíkks celkem za

Zatím nemáte v košíku žádné zboží
Objednat
Ez a weboldal cookie-kat használhat a forgalom elemzéséhez. A webhely használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.Tudjon meg többet az adatkezelésről