​​ Tel.: +36-76/320-645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  office@biocont.hu

Dum a zahrada
Profesni pestitele

Typhlodromus pyri

Missing big

Ragadozó atka - A növénykárosító fitofág atkák természetes ellensége
Kategorie

1 Ft
A növénykárosító fitofág atkák természetes ellensége

Felhasználható: szőlőben, gyümölcsösben, szamócában takácsatkák, szőlő levélatka ellen

Dózis: 1 filccsík minden 3. tőkére

A Typhlodromus pyri ragadozó atkákat tartalmazó filccsíkokat a tőketörzsre vagy karra kell kihelyezni december és február közötti időszakban, de a kihelyezés idejét úgy válasszuk meg, hogy az a tartós felmelegedés előtt legyen (+10 C fok fölött aktiválódnak). A filccsíkokban 15-50 db Typhlodromus nőstény van (átlag 20 db). A kihelyezést követően a ragadozó atkák felszaporodása és tartós megtelepedése következik be 2-3 év alatt, ha folyamatosan jelen van a fitofág atka tápláléka is.

A fitofág atkák és a ragadozók jelenlétének, arányának megállapítása a kora tavaszi, fakadás előtti rügyboncolással lehetséges, ahol a csapvessző rügypikkelyei alatt megállapíthatjuk a fajok arányát. Szükség esetén a szőlészeti kutató intézetek kérésre végeznek mikroszkóppal atkavizsgálatokat.

Kártevő atka hiányában a Typhlodromus pyri ragadozó atka populációsűrűsége kb. 100 nap alatt csökken le 50%-ra, de táplálék hiányában sem hagyja el a szőlőt, ott 7 hetet él túl. Az átmeneti időszakban táplálékául választhat alternatív táplálékforrásokat is (pl. pollent).

A kora tavaszi szőlő levélatka és szőlő gubacsatka kártétel megelőzésére is kiválóan alkalmas!

A Typhlodromus pyri kihelyezése után atkaölő szerek alkalmazása nem javasolt, de a fitofág atkákat gyérítő kén kijuttatása nem csökkenti az egyedszámukat! Egyes gombaölő szer hatóanyagok (pl. folpet, mankoceb), valamint a paraffinolaj tartalmú készítmények azonban gyéríthetik a ragadozó atka populációt. A rovarölő szer hatóanyagok közül a szerves foszforsavészterek és a piretroidok, így a természetes piretrinek kijuttatása is csökkentheti a ragadozó atkák számát.

Tárolás: kihelyezésig hűtött körülmények között kell tárolni, +10 ֯C alatt.

Engedélyokirat

Typhlodromus_pyri_Eng_okirat_2019.pdf pdf 3 MB